Naujausios žinutės Jums!

Kaip gerti tekilą: ypatybės ir kokteilių receptai

Paskelbė „Vynoteka“, 2018-10-12 15:24

Tolima ir egzotiška Meksika daugeliui mūsų asocijuojasi su karšta saule, sombreromis, didelėmis gitaromis ir, žinoma, tekila. Kaip gerti tekilą tikriausiai žino ne visi. Tai kur kas daugiau, nei druska ir citrina užkandamas gėrimas. Kokteiliai su tekila ruošiami geriausiuose pasaulio baruose, o savo gimtinėje ji dažniau ragaujama gryna. Kas yra tekila, kaip gerti tekilą, kokie yra populiariausi kokteiliai su tekila, apžvelgsime šiame straipsnyje. Perskaitę jį, galėsite nuspręsti, kuri tekila yra geriausia jums.

IŠ KO GAMINAMA TEKILA?

Tekila yra gaminama iš tekilinės agavos, kuri dažniau yra vadinama mėlynąja agava. Šis augalas neturi nieko bendro su kaktusu, kaip žmonės yra linkę manyti. Kitas svarbus dalykas yra tai, kad tekila turi būti pagaminta tik tam tikrose, įstatymo numatytose Meksikos vietovėse. Taip pat kaip šampanas ir konjakas savo regionuose Prancūzijoje ar škotiškas viskis Škotijoje.

KAIP DAROMA TEKILA?

  1. Būdamos 5 – 8 metų, tekilinės agavos užauga ir yra pasiruošusios tekilos gamybai.
  2. Jos yra iškasamos iš žemės, lapai yra nukertami. Agavos pagrindas vadinamas piña ir be lapų jis atrodo panašus į ananasą.
  3. Priklausomai nuo dydžio, piña‘os yra smulkinamos perpus ar į keturias dalis.
  4. Susmulkintos agavos keliauja į pečius, kur yra kaitinamos. Šio proceso metu agavos sultyse esantis krakmolas virsta fermentacijai reikalingu cukrumi.
  5. Tuomet piña‘os yra traiškomos ir iš jų spaudžiamos sultys.
  6. Į sultis dedamos mielės ir sultys yra fermentuojamos.
  7. Pasiekęs reikiamą alkoholio koncentraciją, agavų alus yra distiliuojamas ir gautas distiliatas vadinamas tekila.

TEKILOS RŪŠYS

Pagal žaliavą, galima išskirti dvi tekilos rūšis: 100% agavų ir „Mixto“.

  • 100% agavų, žymima „100% de agave“, „100% puro de agave“ ir panašiai. Šios rūšies tekila daroma tik iš tekilinės agavos, augintos valstybės kontroliuojamoje teritorijoje. Šioje teritorijoje ji turi būti ir išpilstyta. Cukrus skatinti fermentacijai negali būti dedamas. Įprastai šios rūšies tekila yra aukštesnės kokybės. Pavyzdžiui, Kah Agave Anejo.
  • Tekila, kuri etiketėje žymima tiesiog žodžiu „Tequila“ yra „mixto“ rūšies. Tokios tekilos daromos agavos žaliavą papildant iki 49 procentų kitos kilmės cukrumi. Ji gali būti pilstoma ir kitose Meksikos vietose. Pavyzdžiui, Jose Cuervo Silver.

TEKILOS TIPAI

Tiek 100% agavų, tiek „mixtos“ tekila turi savo tipus:

1. SIDABRINĖ TEKILA (SILVER, BLANCO AR PLATA)

Kitaip dar dažnai vadinama balta. Tai nebrandinta tekila. Pavyzdžiui, Olmeca Blanco.

2. AUKSINĖ TEKILA (GOLD, JOVEN AR ORO)

Tai nebrandinta tekila. Spalvą ji įgauna nuo dedamų priedų. Tai gali būti karamelė, ąžuolo ekstraktas, glicerinas ar cukraus sirupas. Pavyzdžiui, Olmeca Gold.

3. IŠLAIKYTA TEKILA (REPOSADO)

Tai tekila, brandinta ne mažiau kaip 60 dienų ąžuolo statinėse. Pavyzdžiui,
Corralejo Reposado
.

4. ILGAI IŠLAIKYTA TEKILA (ANEJO AR EXTRA AGED)

Tai tekila, brandinta ne mažiau nei 1 metus ąžuolo statinėse. Šių statinių dydis negali viršyti 600 litrų. Pavyzdžiui, Corralejo Anejo.

5. LABAI ILGAI IŠLAIKYTA TEKILA (EXTRA ANEJO AR ULTRA AGED)

Tai tekila, brandinta ne mažiau kaip 3 metus ąžuolo statinėse, kurių dydis neviršija 600 litrų.