Kaip ir su kuo geriamas romas

Ką daugelis mūsų galime pasakyti apie romą? Stiprus alkoholinis gėrimas, skanus ingredientas kokteiliuose ir dažnai girdima kombinacija „man romo su kola“. Tačiau kas iš tikrųjų yra romas, kuo jis ypatingas ir ką slepia jo turtinga istorija?

ROMO ISTORIJA: AISTRINGŲ KARIBŲ PAKRANČIŲ GĖRIMAS

Romas yra apipintas unikalia ir įspūdinga istorija, prasidėjusia Kolumbui atradus Ameriką XV amžiuje. Tai gėrimas, neatsiejamas nuo Karibų, žydro vandenyno, palmių ir aistringos kultūros, o kartais net siejamas su vergija ir piratais.

PRADŽIOJE - NEIŠNAUDOTAS CUKRANENDRIŲ POTENCIALAS

Iš pradžių vietiniai gyventojai Karibų salose cukranendres naudojo tik cukraus gamybai nesuvokdami viso šio augalo potencialo. Atliekos buvo išmetamos arba šeriamos gyvuliams ir tik vėliau tenykščiai pastebėjo, kad saldžios masės fermentacija leidžia pagaminti šį tą geriamo. Ilgainiui vietiniai pradėjo gėrimą distiliuoti ir išrado pirmąjį aitraus bei unikalaus kvapo ir skonio romą, kurį naudojo ne tik svaiginimuisi, bet ir dezifenkcijai.

MAISTO NORMOS DALIS JŪRININKAMS

Jau XVII a. romas buvo žinomas kaip rumbullion (triuškmas, klegesys) arba kill devil (angl. nužudyti velnią). Pastarąjį pavadinimą naudojo visa to meto visuomenė nuo pirklių iki jūreivių. Tačiau romas nebuvo tiesiog svaigus laiko praleidimo būdas. Anuomet į jūreivių maisto normą buvo teisiškai įtraukta pusantros pintos stipraus romo, kuri vėliau, siekiant sumažinti negalavimą, buvo skiedžiama su vandeniu (toks gėrimas vadinamas grogu).

PIRATŲ PALIKIMAS IKI ŠIŲ DIENŲ

Romas išplito po visą pasaulį, kai jį pradėjo naudoti jūreiviai, tačiau ypač išpopuliarėjo, kai jį pradėjo gerti visa virtinė garsių piratų. Manoma, kad piratas Francisas Drake sumaišė pirmąjį Mojito pasaulyje, o Jamaikos romui visiems žinomą vardą Captain Morgan suteikė anglų kilmės piratas Henris Morganas, kuris vėliau tapo Jamaikos gubernatoriumi.

KAIP GAMINAMAS ROMAS?

Visų pirma, kiekvienam istorija ir gėrimais besidominčiam žmogui reikėtų žinoti, kad romas yra gaminamas iš cukranendrių, kurių daugiausia auginama Karibuose, Meksikoje, Brazilijoje, Madagaskare.

  1. 6–8 metrų cukranendrės kertamos 2–3 kartus per metus, o laukai persodinami kas 8-erius. Nors cukranendrių derliaus nuėmimui buvo bandoma pritaikyti mechaninius sprendimus, tai nepasiteisino, todėl jos kertamos peiliais arba mečetėmis.
  2. Sultims išgauti naudojami tik augalo lapai, kuriuos sutrynus skystis supilamas į specialias talpas ir cukrus atskiriamas verdant žemoje temperatūroje.
  3. Gauta melasa - saldus, glitus ir juodas skystis – maišomas su vandeniu ir mielėmis.
  4. Vėliau mišinys yra fermentuojamas. Fermentacijos laikotarpis skiriasi priklausomai nuo regiono, pavyzdžiui, Jamaikoje ji trunka pakankamai ilgai – apie 10 dienų. Kuo fermentacija greitesnė, tuo stipresnis, tačiau švelnesnio aromato bus skystis.
  5. Pasibaigus fermentacijai gėrimas yra distiliuojamas. Distiliacijos metu gaunami skirtingo aromato ir tirštumo gėrimai.
  6. Iš kur tos skirtingos romo spalvos? Po distiliacijos romas yra brandinamas ąžuolinėse statinėse. Būtent nuo brandinimo laiko priklauso gėrimo spalva: kuo ilgiau brandinamas romas, tuo tamsesnė jo spalva.
  7. Galiausiai, subrandintas romas maišomas su distiliuotu vandeniu ir degintu cukrumi, filtruojamas ir išpilstomas į butelius.

ROMO RŪŠYS: KUO JOS SKIRIASI?

Trumpai tariant, romas skiriasi savo gamybos būdu. Vienos rūšys išgaunamos fermentuojant ir distiliuojant cukranendrių sultis, kitos - daromos iš melasos, šalutinio cukranendrių produkto, o kai kurios gaunamos maišant įvairių proporcijų cukranendrių sultis, melasą ir sirupą.

ŠVIESUSIS ROMAS

Šviesusis romas, dar dažnai vadinamas baltuoju romu, yra švelnesnio kvapo ir skonio, galite jausti nedidelį saldumą. Baltasis romas distiliuojamas kelis kartus, o paskui brandinamas ąžuolo statinėse nuo 1 iki 3 metų. Būtent šis pakartotinis filtravimas suteikia gėrimui švelnų skonį bei atspalvį.

SU KUO GERIAMAS?

Dėl savo švelnaus skonio ir aromato šviesus romas dažniausiai naudojamas kokteiliuose, pavyzdžiui, „Mojito“ ar „Pina Colada“.

Šviesaus romo pavyzdžiai: Bacardi Carta Blanca Superior 0,7l (Vokietija), Old Captain Caribbean White 0,7l (Jamaika), Captain Morgan White 0,7l (Jamaika), Bayou Silver 0,7l (JAV).

TAMSUSIS ROMAS

Tamsusis arba juodasis romas demonstruoja itin išraiškingą charakterį dėka ilgesnio brandinimo ir šiek tiek kitokios gamybos technologijos. Kitaip nei šviesusis romas, jis turi aitresnį skonį, o kartais galite pajusti ir dūmų aromatą. Karibo šalių gamintojai kartais pagardina romą savo regiono prieskoniais: vanile, abrikosais ir kitais priedais.

Tamsusis romas gaminamas ne iš cukranendrių sulčių, bet karamelizuotos melasos, kuri išgaunama darant cukrų. Jo spalva gaunama naudojant cukraus karamelę, o pats gėrimas net ketverius metus yra laikomas ąžuolo statinėse.

SU KUO GERIAMAS?

Tamsusis romas labai universalus: naudojamas patiekalų gamyboje, geriamas vienas ar maišomas kokteiliuose. Nors istoriškai tamsusis romas dažniausiai buvo naudojamas karštųjų patiekalų, sriubų ir ypač desertų gamybai, dar visai neseniai miksologai pradėjo jį naudoti kokteiliuose norėdami suteikti ypatingą spalvą. Dabar tamsieji romai dažnai maišomi su šviesesniais, pavyzdžiui, kokteilyje Hurricane.

Tamsiojo romo pavyzdžiai: Captain Morgan Black Label 1l (Jamaika), Bacardi Carta Negra 0,7l (Vokietija), Dictador 20 0,7l (Kolumbija), Diplomatico Reserva Exclusiva 0,7l (Venesuela).

AUKSINIS ROMAS

Auksinis arba gintarinis romas pasižymi stipresniais skonio atspalviais. Paprastai jis sunkesnis už šviesųjį, bet lengvesnis už tamsųjį romą. Šis romas gaminamas visame pasaulyje.

Auksinis romas vidutiniškai brandinamas trejus metus, šiek tiek trumpiau nei tamsusis. Kuo ilgiau gėrimas brandinamas, tuo ryškesnę aukso spalvą ir sodresnį skonį jis įgauna, tačiau taip pat su laiku vis mažiau romo lieka statinėse. Dėl šios priežasties ilgai brandintas auksinis romas yra brangesnis.

SU KUO GERIAMAS?

Auksinis romas naudojamas įvairiuose kokteiliuose: „Zombie“, „Long Island Iced Tea“, „Grog“.

Auksinio romo pavyzdžiai: Captain Morgan Spiced Gold 0,7l (Jamaika), Angostura 1919 0,7l (Trinidadas ir Tobagas), Old Captain 5 YO Carbbean Rum 0,7l (Jamaika), Bacardi Gold 0,7l (Vokietija).

ROMAS PAGAL KILMĘ IR STILIŲ

Kadangi cukranendrėmis papildytas ne vienas regionas, esama skirtingų gamybos tradicijų.

JAMAIKA

Čia gaminama ypač daug romo rūšių nuo silpno iki tiršto ir turtingo, tačiau labiausiai vertinami aromatingi, aštrūs, sodrūs auksiniai romai. Paprastai Jamaikos romas išsiskiria egzotiškų vaisių aromatu, riešutų skoniu ir tamsumu.

KUBA

Tai baltojo romo gimtinė - romas čia švelnaus ir neutralaus skonio.

MARTINIKA IR GVADELUPĖ

Čia gaminamas aromatizuotas, šokoladinių triufelių skonio turintis romas. Šiuose regionuose pagamintas romas dažnai yra brangesnis dėl gamybos metodo, t.y. romas išgaunamas tiesiogiai iš cukranendrių sirupo, todėl išlaiko joms būdingą obuolių skonį.

PUERTO RIKAS

Viskas nuo šviesių iki auksinių romų.

KAIP GERTI ROMĄ?

KOKTEILIAI SU ROMU

Romas - vienas populiariausių gėrimų kokteiliuose. Labiausiai mėgstami ir žinomi kokteiliai su romu: Mojito, Daiquiri, Mai Tai, Cuba Libre, Hurricane.

KOKTEILIS MOJITO - KUBIETIŠKI AROMATAI

INGREDIENTAI:

  • 60 ml kubietiško romo;
  • 30 ml laimo sulčių;
  • 120 ml Sprite, 7UP ar kito citrinų skonio limonado;
  • mėtų lapeliai;
  • 10 ml rudojo cukraus;
  • ledas.

KAIP PARUOŠTI:

  • Supilkite žaliosios citrinos sultis, rudąjį cukrų bei mėtų lapelius į aukštą stiklinę.
  • Sutrinkite kelis mėtų lapelius su šaukštu, kol išsiskirs jų sultys. Jeigu turite laiko, palikite gautą mišinį pastovėti kelias valandas.
  • Į stiklinę su mišiniu supilkite romą ir įdėkite ledo, išmaišykite ir įpilkite limonadą. Dar kartą pamaišykite ir papuoškite mėtomis.

VAISINIS DAIQUIRI

INGREDIENTAI:

  • 60 ml šviesaus romo;
  • 45 ml šviežių žaliosios citrinos sulčių;
  • 15 ml pasirinkto vaisių sirupo (gali būti ananasų, braškių, bananų ir kt.);
  • rudasis cukrus;
  • ledas.

KAIP PARUOŠTI:

  • Sumaišykite romą, sultis ir sirupą.
  • Kokteilio stiklinės kraštus perbraukite citrina ir lengvai patrinkite į rudąjį cukrų.
  • Sudėkite ledą į stiklinę ir supilkite sumaišytą gėrimą. Papuoškite pasirinktu vaisiu.

DAUGIAU KOKTEILIŲ SU ROMU

ROMO KOKTEILIAI PAPRASČIAU

Visai nebūtina turėti daugybės ingredientų ištaigingiems kokteiliams. Romas yra universalus gėrimas, atsiskleidžiantis su įvairiais priedais. Vienas iš populiariausių - Coca Cola, kuri visai nesugadina romo skonio, tereikia išlaikyti tinkamas proporcijas:

  • 60 ml pasirinkto romo;
  • 120 ml kolos;
  • ledo kubelių.

Dar vienas populiarus derinys - romas su imbieriniu alumi. Imbierinis alus (ginger beer) gali būti šiek tiek per ryškus ir užgožti romo skonį, todėl geriau rinktis šviesų imbierinį alų (ginger ale).

ROMAS IR SULTYS

Romas puikiai dera su sultimis, todėl yra puikus sprendimas tiems, kurie nori naudoti natūralius ir sveikus ingredientus. Vienas populiariausių ir geriausių pasirinkimų - obuolių sultys. Tinka kartu kaip duona su sviestu!

KARŠTI GĖRIMAI SU ROMU

Šaltuoju sezonu šaltus gėrimus dažniau iškeičiame į karštus. Naudojant įvairius šviežius prieskonius ir sviestą gaunami itin rafinuoti karšti romo kokteiliai.

KARŠTAS SVIESTINIS ROMAS

INGREDIENTAI:
  • rudasis cukrus;
  • cinamonas;
  • muskatas;
  • gvazdikėliai;
  • sviestas;
  • 90 ml tamsaus romo;
  • vanduo.
KAIP PARUOŠTI:
  • Sumaišykite visus prieskonius su sviestu. Supilkite į puodelį kartu su romu, išmaišykite ir likusią dalį pripildykite karštu vandeniu.
  • Kreminei versijai vietoj vandens galite naudoti pašildytą pieną.

ROMAS IR TIK ROMAS: KAIP JĮ GURKŠNOTI?

Nors romas dažniausiai maišomas su kitais gėrimais, jis taip mėgstamas ir vienas. Svarbiausia išsirinkti gerą ir kokybišką romą.

Jums reikės:

  • 60 ml pasirinkto romo;
  • brendžio taurės.

KAIP GURKŠNOTI ROMĄ?

  1. Šviesusis romas yra švelnesnio skonio nei tamsusis, o pastarasis pasižymi aštresniu skoniu. Niekada negėrus romo, geriausia pradėti nuo kokybiško šviesaus.
  2. Įpilkite romą į brendžio taurę ir pasukite sūkuriais, kad aromatas užpildytų visą stiklinę.
  3. Pauostykite prieš gurkštelėdami - taip sustiprinamas skonio pojūtis.
  4. Gurkšnis turėtų būti nedidelis ir sekundę užlaikomas burnoje.