Naujausios žinutės Jums!

Kokį vyną pasirinkti šventiniam Velykų stalui?

Patalpino Vynoteka.lt, 2016-03-23 16:10


 

Kokį vyną pasirinkti šventiniam Velykų stalui?

Jau šį savaitgalį šv. Velykas švęsiantys lietuviai, kaip ir likusio pasaulio katalikai, po Gavėnios susės prie vaišėmis nukrauto stalo. Ne paslaptis, kad švenčių proga ant stalo atsiras ir vynas, kurį gėrimų žinovai pataria vartoti kultūringai ir atsakingai.

Kokį vyną rinktis šventiniams Velykų pietums ir koks geriausiai derėtų dera prie Velykų simbolio kiaušinio bei iš jo gaminamų patiekalų, pataria Urtė Mikelevičiūtė, tinklaraščio DerVynas.lt www.dervynas.lt autorė.

„Renkantis vyną Velykų stalui, kaip ir kitomis progomis, gėrimus reikėtų derinti prie patiekalų, kad jie vienas kitą kuo geriau atskleistų ir papildytų. Šventiniams Velykų pietums taip pat siūlyčiau rinktis keletą skirtingų vynų ir derinti juos atitinkamai prie patiekalų. Žinoma, aperityvui ir šventiniams pietums pradėti puikiai tiks putojantys vynai ir šampanas,“ - sako U. Mikelevičiūtė.

Prie patiekalų su kiaušiniais U. Mikelevičiūtė rekomenduoja derinti šampaną ar putojantį vyną: „Prie išraiškingesnio skonio valgių, pavyzdžiui, tokių kaip žuvimi įdaryti kiaušiniai, derės intensyvesnis šampanas. Puiki alternatyva - ispaniškoji Cava ar prancūziškas Cremant“.

Paprašyta parekomenduoti ekonomiškos klasės vyną prie šventinių ėrienos, jautienos kepsnių, U. Mikelevičiūtė pataria ieškoti ispaniškų vynų, pasižyminčių puikiu kainos ir kokybės santykiu: „Ieškokite Tempranillo vynuogės vynų ar ispaniškų Syrah variantų. Be abejo, geras jautienos didkepsnis bus puiki proga atkimšti butelį argentinietiško Malbec vynuogės vyno ar Syrah iš Čilės. Lietuviai labai mėgsta Primitivo vynuogę, ją siūlyčiau išbandyti su kiaulienos patiekalais. O gal gaminsite kažką ir su burokėliais? Taip pat bus puikus derinys.“

Na, o jei šventiniams Velykų pietums nusprendėte išsirinki tik vienos rūšies vyną ir nežinote, ką rinktis, jog nesuklystumėte, U. Mikelevičiūtė nedvejodama nukerta, kad tai turėtų būti šampanas. Pasak jos, šampanas laikomas šventiniu gėrimu, o skirtingi šampano stiliai gali būti ir puikus apreityvas, ir kiaušinių patiekalų palydovas. Taip pat šampanas puikiai dera ir prie riebesnių kiaulienos patiekalų. Ir netgi gali palaikyti kompaniją mėsiškiems patiekalams.

„Riesling vynuogės vynai gali būti alternatyva nemėgstantiems šampano. Ši baltoji vynuogė yra unikali ir gali būti puiki pora daugeliui patiekalų, ypač lietuviškos virtuvės patiekalų“, - pasakoja U. Mikelevičiūtė.

Skanių šventinių akimirkų,
Jūsų „Vynoteka“

Ar jums jau yra 20 metų?