Naujausios žinutės Jums!

Brendis, konjakas, armanjakas: kuo skiriasi ir kaip geriama?



Sakoma, jog „kiekvienas konjakas yra
brendis, bet ne kiekvienas brendis yra konjakas“. Teisūs būsime ir „konjaką“ pekeitę į „armanjaką“. Žodis „brendis“ yra gana plati sąvoka ir joje telpa nemažai gėrimų. Žymiausi jų yra konjakas ir armanjakas. Europos Sąjungos ribose brendį apibrėžia du esminiai dalykai: jis turi būti pagamintas iš vynuogių ir turi būti brandintas ąžuolo talpose. Būtent dėl to parduotuvių lentynose daugiausiai brendžių rasime iš vyną gaminančių pasaulio kraštų. Koks geriausias brendis ar koks geriausias konjakas jums, kaip ir su kuo gerti brendį, kuo brendis skiriasi nuo konjako, kokie yra kokteiliai su brendžiu ar konjaku? Į šiuos ir kitus klausimus atsako mūsų ekspertai.



Kas yra brendis?

Žodis „brendis“ yra kilęs iš olandiško žodžio „brandewijn“, kuris reiškia „degintas vynas“. Šie žodžiai puikiai iliustruoja gėrimo esmę: jis daromas distiliuojant vyną. Europos Sąjungoje šis vynas turi būti pagamintas iš vynuogių. Į butelius pilstomas brendis negali būti mažiau nei 36 ir daugiau nei 50 procentų alkoholio koncentracijos. Yra ir dar keletas taisyklių: brendis turi būti brandinamas ne mažiau nei 1 metus neriboto tūrio ąžuolo talpose arba ne mažiau nei pusę metų ąžuolo statinėse, kurių tūris mažesnis nei 1000 litrų. Jokie priedai brendžio skoniui koreguoti nėra leidžiami. Vienintelis priedas, kurį kartais deda brendžio gamintojai, yra karamelė, koreguojanti gėrimo spalvą.