Naujausios žinutės Jums!

Geriausias viskis: kaip atrasti mėgstamą ir tinkamai jį ragauti?

Paskelbė „Vynoteka“, 2018-10-10 16:29

Gyvename pasaulyje, kuriame viskis populiarėja kasdien. Parduotuvių lentynose siūlomų viskių įvairovė yra didžiulė. Nepasiklysti joje, susiorientuoti tarp gausybės etikečių ir prieš draugus pasirodyti šio gėrimo žinovu jums padės šis gidas. Perskaitę jį žinosite, kuris viskis lentynoje yra geriausias ir labiausiai tinka jūsų skoniui.

IŠ KO GAMINAMAS VISKIS?

Pagal daugelyje pasaulio šalių galiojančius įstatymus, viskis turi būti gaminamas tik iš grūdų. Dažniausiai tai yra miežiai ar kukurūzai. Jokie priedai, išskyrus karamelę, kuri kartais dedama viskio spalvai koreguoti, dedami būti negali. Grūdų rūšys, naudojamos skirtingų grūdų proporcijos, distiliacija ir kiti dalykai - visa tai apibrėžia viskio rūšį. Taip pat svarbu, jog viskis turi būti brandintas ąžuolo statinėse.

POPULIARIAUSI VISKIAI: KUO JIE SKIRIASI?

Šiandien viskį gamina daugybė pasaulio šalių, tačiau didžiąją dalį jo padaro šios penkios valstybės: Škotija, Airija, JAV, Kanada ir Japonija. Vien Škotijoje šiuo metu veikia virš 100 viskio daryklų, todėl skirtumai tarp viskių, atkeliaujančių net iš tos pačios šalies, gali būti labai ryškūs. Kaip bebūtų, yra keletas skiriamųjų bruožų, kuriais paprastai pasižymi tipiškiausi įvairių kraštų viskiai.

AIRIŠKAS VISKIS

Airija yra viskio tėvynė. Populiariausias šioje šalyje gaminamas viskis yra maišytas (angl. blended). Šio tipo airiškas viskis kuriamas maišant grūdinį ir salyklinį viskius. Grūdinis viskis yra daromas iš įvairių grūdų, distiliuojamas koloniniais distiliavimo įrenginiais. Salyklinis viskis daromas iš miežių salyklo, distiliuojamas variniais distiliavimo puodais. Airiai kartais prie miežių salyklo deda ir nedaigintus miežius, tai jų viskiams suteikia įdomių skoninių savybių. Populiariausias airiškas viskis pasaulyje yra Jameson Original. Kiek netradicinis, modernus ir išskirtinis yra Teeling Small Batch. Airiškas viskis brandinamas ąžuolo statinėse ne mažiau nei 3 metus ir 1 dieną.

ŠKOTIŠKAS VISKIS

Škotija pagamina daugiausiai viskio pasaulyje. Taip pat kaip Airijoje, šioje šalyje populiariausias yra maišytas (angl. blended) viskis. Pavyzdžiui, Highland Queen ar William Peel. Be jo, Škotija pasaulyje garsėja savo salykliniais viskiais (angl. single malt). Tai yra bemaž labiausiai vertinama viskio kategorija, paprastai pasižyminti skonio ir aromato kompleksiškumu. Pavyzdžiui, Glenlivet, Lagavulin viskiai. Vienas tipiškiausių airiško ir škotiško viskio skirtumų yra tai, kad škotiškas viskis kartais turi dūmo skonius ir aromatus. Škotiškas viskis turi būti brandintas ąžuolo statinėse ne mažiau nei 3 metus.

ŠKOTIŠKO VISKIO RŪŠYS:

  • Single Malt. Šios kategorijos škotiškas viskis yra daromas vienoje darykloje, iš miežių salyklo, distiliuojamas variniais distiliavimo puodais. Jis turi būti brandinamas ąžuolo statinėse ne mažiau nei 3 metus. Jo skonis ir aromatas paprastai yra kompleksiškas. Pavyzdžiui, Bushmills.
  • Single Grain. Šios kategorijos škotiškas viskis daromas vienoje darykloje, iš įvairių grūdų, distiliuojamas koloniniais distiliavimo įrenginiais. Jis turi būti brandinamas ne mažiau nei 3 metus. Jis paprastai turi kuklius ir švelnius skonius bei aromatus.
  • Blended Malt. Sumaišę du ar daugiau Single Malt viskius, gausime šios škotiško viskio kategorijos viskį. Dažnai šiuose viskiuose persipina keleto šalies regionų viskių skoninės savybės. Pavyzdžiui, The Peat Monster.
  • Blended. Tai pati populiariausia škotiško viskio rūšis. Ji kuriama maišant Single Malt ir Single Grain. Pavyzdžiui, Highland Queen, William Peel.
  • Blended grain. Tai rečiausiai sutinkama škotiško viskio rūšis, kuriama mašant dviejų ar daugiau daryklų Single grain viskius.

AMERIKIETIŠKAS VISKIS

Šiuo metu JAV yra gaminami bemaž visų įmanomų rūšių viskiai. Tačiau yra keletas išskirtinių, labiausiai šiai šaliai būdingų. Populiariausi jų yra burbonas (angl. bourbon whiskey), Tenesio viskis (angl. Tennessee whiskey) ir rugių viskis (angl. rye whiskey).

  • Burbonas. Burbonas turi būti pagamintas JAV, grūdų mišinyje naudojant ne mažiau kaip 51 procentą kukurūzų. Jis brandinamas naujo ąžuolo statinėse ne mažiau nei 2 metus (jei mažiau, tai yra nurodoma butelio etiketėje). Pavyzdžiui, Bandwagon, Jim Beam.
  • Tenesio viskis. Šis amerikietiškas viskis yra artimas burbonui, tik turi būti daromas Tenesio valstijoje. Be to, jis prieš brandinimą paprastai yra filtruojamas per klevo anglies filtrus. Pavyzdžiui, Jack Daniel‘s.
  • Rugių viskis. Šis amerikietiškas viskis daromas naudojant ne mažiau kaip 51 procentą rugių. Šiuo metu tokie viskiai išgyvena tikrą renesansą. Pavyzdžiui, Knob Creek Rye.

KANADIETIŠKAS VISKIS

Šioje šalyje, kaip Airijoje ir Škotijoje, populiariausias yra maišytas viskis (angl. blended). Kaip išskirtinis šios šalies viskių bruožas yra tai, kad kanadietiško viskio gamyboje dažnai yra naudojami rugiai.

JAPONIŠKAS VISKIS

Gali nuskambėti kiek netikėtai, tačiau viskį japonai gamina jau beveik 100 metų ir yra tarp didžiausių viskio valstybių pasaulyje. Didžioji dalis šios šalies viskių yra daroma škotiško viskio metodais. Pavyzdžiui, Nikka From The Barrel.

ŠVEDIŠKAS VISKIS

Švedijoje šiandien veikia jau keliolika viskio daryklų. Dauguma jų daro tik salyklinius viskius (angl. single malt). Žymiausia jų yra Mackmyra.

TAIVANIETIŠKAS VISKIS

Žinomiausias, populiariausias ir tikriausiai geriausias viskis iš šios šalies yra Kavalan. Šio prekės ženklo viskiai gauna aukščiausius apdovanojimus įvairiuose industrijos konkursuose ir dažnai savo kategorijose tampa geriausiais viskiais pasaulyje.

KUO SKIRIASI WHISKY NUO WHISKEY?

Kažkada visi viskiai anglų kalba buvo rašomi „whisky“, tačiau 19 amžiaus pabaigoje airiai nusprendė išsiskirti ir savo viskį ėmė vadinti „whiskey“. Prie jų vėliau prisijungė ir amerikiečiai. Šiuo metu tai yra tiesiog gramatinis klausimas, kuris apie kokybę nieko nesako.

KAIP GERIAMAS VISKIS?

Viskis labiausiai atsiskleidžia ragaujamas kambario temperatūros. Ledas ar viskio šaldymas jo skonius ir kvapus paslepia, todėl jų jaučiame gerokai mažiau nei ragaudami gryną. Vertinant viskį, pirmiausia reiktų atkreipti dėmesį į jo spalvą, o po to į jo aromatą. Uosle gebame identifikuoti daug daugiau dalykų nei burna, todėl nosį galime vadinti svarbiausiu mūsų organu vertinant bet kokį gėrimą.