Naujausios žinutės Jums!

Kokią degtinę pirkti arba viskas, ką reikia žinoti apie šį gėrimą

Paskelbė „Vynoteka“, 2018-10-12 16:32

Patinka mums tai ar ne, tačiau gyvename regione, kuriame atsirado degtinė. Nors dažnai galime matyti ginčą tarp rusų ir lenkų – kurie iš jų šį gėrimą pradėjo daryti pirmieji, galime būti tikri, jog įvykių sūkuryje buvome ir mes, lietuviai. Per ilgus gyvavimo metus, o ypač pastaraisiais dešimtmečiais, degtinė keitėsi, plito po pasaulį ir nešė žinią apie save. Šiandien jos rūšių yra daug, ją daro bemaž visi, todėl apsispręsti, kokią degtinę pirkti, gali būti sudėtinga. Kažkam geriausia degtinė bus ta, kurios skonio nejausime, kažkam geriausia degtinė bus ta, kurios skonyje ar aromate jausis užuominos į žaliavą, pavyzdžiui, grūdus, o kažkas ieškos degtinės kokteiliui. Kaip išsirinkti geriausią degtinę būtent jums, nuo ko priklauso degtinės kaina, iš ko ir kaip ji daroma – atsakysime šiame tekste.

KAS YRA DEGTINĖ?

Degtinė yra stiprus alkoholinis gėrimas, gaminamas iš žemės ūkio kilmės produktų. Tradicinė žaliava degtinės gamyboje yra grūdai ir bulvės, tačiau šiandien pasaulyje naudojama ir gerokai daugiau dalykų. Degtinės gamyboje fermentacijos proceso metu naudojant šiuos produktus yra išgaunamas pradinis alkoholis, kuris distiliacijos pagalba yra išgryninamas. Esminiu šiuolaikinės degtinės gamybos proceso etapu galima laikyti rektifikaciją. Tai etapas, kai alkoholis yra distiliuojamas daugybę kartų ir taip išgaunamas švariausias, aukštos koncentracijos spiritas, kuris skonio turi labai mažai arba jo visiškai neturi.

TRUMPA DEGTINĖS ATSIRADIMO ISTORIJA

Vienoje teorijoje teigiama, jog degtinės istorija prasidėjo Lenkijoje. Įdomu, kad pirmą kartą jos varymas istoriniuose šaltiniuose buvo paminėtas tais pačiais metais kaip ir viskio distiliacijos Airijoje – 1405-aisiais. Laikui bėgant, jos gamyba plito į aplinkines šalis ir regionus, kur per Šiaurės, Centrinę ir Rytų Europą susiformavo „degtinės juosta”. Su šia teorija dauguma rusų tikriausiai nesutiks, nes rusai linkę manyti, kad degtinę išrado jie. O kaip buvo iš tikrųjų, vargu, ar kada nors sužinosime. Kaip ir dauguma pasaulio atradimų, degtinė atsirado iš gausybės išradimų, pasiekimų ir atsitiktinumų virtinės, kuri atvedė iki galutinio produkto.

Mūsų kraštuose nuo seno yra auginami grūdai, natūralu, kad iš jų buvo verdamas alus. Su keliaujančiais vienuoliais, po pasaulį Viduramžiais ėmė keliauti ir tų laikų mokslo pasiekimai. Galima spėti, jog kažkada jie atnešė distiliavimo paslaptis iki Lenkijos, Rusijos ar kitų „degtinės juostos“ kraštų. Į distiliavimo puodą supylę alų, vietiniai gavo naują gėrimą, kurį laikui bėgant ėmė vadinti degtine.

IŠ KO GAMINAMA DEGTINĖ?

Pagal Europos Sąjungos teisę, degtinė turi būti daroma iš žemės ūkio kilmės etilo alkoholio. Tradiciškai degtinės gamybos žaliavai yra naudojami grūdai ir bulvės. Tačiau degtinė yra daroma ir iš cukranendrių melasos, cukrinių runkelių, vynuogių, ryžių, vaisių ir visko, kas turi savyje krakmolo ar cukraus.

TRADICINĖ DEGTINĖ:

  • Iš grūdų (kukurūzai, rugiai, kviečiai, miežiai)
  • Iš bulvių

NAUJŲJŲ LAIKŲ DEGTINĖ:

  • Iš cukrinių runkelių
  • Iš cukranendrių melasos
  • Iš ryžių
  • Iš sojų pupelių
  • Iš vynuogių
  • Iš įvairių vaisių
  • Iš kitų žemės ūkio kilmės produktų

DEGTINĖS ŠALYS – „DEGTINĖS JUOSTA“

„Degtinės juosta“ yra laikomas Europos regionas, į kurį patenkame ir mes. Čia degtinės ne tik suvartojama, bet pagaminama daugiausiai. Šios šalys pagamina apie 70 % pasaulio degtinės.

DEGTINĖS JUOSTA:

DEGTINĖS RŪŠYS:

  • Neutrali. Tokia degtinė paprastai neturi jokių priedų. Skonis, kurį joje galite aptikti, bus atsiradęs iš jam gaminti naudotos žaliavos.
  • Aromatizuota. Tai degtinė, kurios skonis yra koreguojamas įvairiais priedais. Tai gali būti vaisiai, uogos, prieskoniai, medus ar ko tik širdis geidžia.

DEGTINĖS STIPRUMAS IR MENDELEJEVAS

Rusijoje gyva legenda, kad vienas žymiausių visų laikų šios šalies mokslininkų Dmitrijus Mendelejevas įvedė taisyklę, kad degtinė turi būti 40 laipsnių alkoholio koncentracijos. Pasak legendos, 1894 metais Mendelejevas buvo paskirtas standartizuoti įvairius matus ir vienas jų buvo šis. Tačiau dėl tokio degtinės stiprumo regione jau buvo sutarta iki tol. Tiesa šiandien, Europos Sąjungos reglamentai nurodo, jog minimali alkoholio koncentracija degtinėje turi būti ne mažiau, kaip 37,5%.

KAIP GERTI DEGTINĘ?

Mūsų kraštuose degtinę įprasta gerti gryną. Idealiausiai tam tinka atšaldytos taurės su kojele. Taurę reiktų laikyti už kojelės, kad kūno šiluma nepersiduotų gėrimui. Degtinė turėtų būti atšaldyta taip pat. Geriausia tiek taurelę, tiek degtinę šaldyti šaldymo kameroje. Degtinę galite šaldyti ilgai, kad ji pasiektų minusinę temperatūrą. Taurelė atšals gerokai greičiau. Šalta degtinė neutralizuoja skonio receptorius ir sudaro jos švelnumo įspūdį. Kitas, vis labiau pasaulyje įsitvirtinantis degtinės vartojimo būdas yra kokteiliuose. Apie tai kiek žemiau.

TAURELĖS DEGTINEI

Kaip minėjome, geriausiai degtinės vartojimui tinka atšaldytos nedidelės taurelės su kojele. Taip pat, degtinei gerti puikiai tinka taurės iš ledo. Prekyboje galima rasti guminių formelių, kurias užpildę vandeniu ir įdėję į šaldymo kamerą, gausime ledo taureles.

DEGTINĖS KOKYBĖ

Degtinė yra vienas pigiausių stipriųjų alkoholinių gėrimų. Taip yra tikriausiai todėl, kad šio gėrimo gamyba yra gana paprasta. Degtinės kaina dažniausiai yra tiesiogiai susijusi su jos kokybe. Tad kuomet sprendžiate, kokią degtinę pirkti, reiktų atsižvelgti į tai. Aukštesnės kokybės degtinė įprastai kainuoja brangiau, tačiau iš jos galima tikėtis daugiau.